Pentru a omagia o instituție de învățământ superior românesc emblematică, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale „Facultatea de Farmaciea Universității De Medicină și Farmacie „Carol Davila”, 100 de ani”, alcătuită dintr-un timbru și o coliță dantelată.
O primă formă de învăţământ farmaceutic existentă într-o şcoală organizată şi reglementată de către autorităţile statului s-a constituit în anul 1857 când, prin Jurnalul Consiliului Administrativ al Ţării Româneşti (29 iulie 1857), Şcoala de Mică Chirurgie, înfiinţată în 1855 la Bucureşti de Carol Davila împreună cu Nicolae Kretzulescu, a fost transformată în Şcoala Naţională de Medicină și Farmacie ,,marcând începutul învăţământului superior farmaceutic în România”. După anul 1880 au existat inițiative ale farmaciștilor și studenților farmaciști pentru reorganizarea învățământului farmaceutic. Aceste inițiative, susținute de Carol Davila, vizau crearea unei școli separate de farmacie, obținerea titlului de licențiat la finalizarea studiilor, crearea doctoratului în farmacie, etc. Datorită eforturilor și perseverenței profesorilor Școlii Superioare de Farmacie, al organizațiilor farmaceutice profesionale și științifice și al farmaciștilor practicieni, acest obiectiv a fost atins prin înființarea Învățământului Universitar Farmaceutic autonom în România, fiind creată la București prima Facultate de Farmacie din țară, în 12 iunie 1923.
Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ este instituţia de învăţământ farmaceutic cu cea mai veche tradiţie din România şi una dintre cele mai performante la nivel naţional. În prezent, în cadrul Facultății de Farmacie, se derulează programe de studii universitare de licență în limba română și în limba franceză. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” colaborează cu instituții membre ale Agenției Universităților Francofone din România și străinătate, lărgind astfel orizonturile vorbitorilor de limbă franceză și oferindu-le studii cu solide baze științifice bio-medicale, respectând în egală măsură diversitatea culturală, etnică și lingvistică. Facultatea de Farmacie oferă studenților o abordare integrată a științelor farmaceutice și a practicii farmaceutice în acord cu tendințele contemporane, componenta centrală a procesului de învăţământ fiind reprezentată de studiile de licenţă.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei a emisiunii și pe plicul „prima zi” este reprodusă imaginea bustului lui Ștefan Minovici, primul decan al Facultății de Farmacie, cu o contribuție esențială în înființarea instituției.
Pe colița emisiunii, având timbrul cu valoarea nominală de 34 lei, este redat aversul Medaliei aniversare, „Centenarul Davila 1828-1928”, cu efigia medicului Carol Davila (1828-1884), alături de o compoziție simbolică – pe un piedestal, zeița sănătății, Higia, având în mâna dreaptă toiagul lui Asclepios (zeu grec al medicinei), este prezentată în ipostaza alinării suferințelor unui bolnav. Este cunoscut faptul că sora sa, Panaceea, zeița vindecării, îi îngrijea pe bolnavi cu ajutorul leacurilor.
M.S.
[…] Pentru a omagia o instituție de învățământ superior românesc emblematică, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale „Facultatea de Farmaciea Universității De Medicină și Farmacie „Carol Davila”, 100 de ani”, alcătuită dintr-un timbru și o coliță dantelată. O primă formă de învăţământ farmaceutic existentă într-o şcoală organizată şi reglementată de către autorităţile statului s-a constituit în anul 1857 când, prin Jurnalul Consiliului Administrativ al Ţării Româneşti (29 iulie 1857), Şcoala de Mică Chirurgie, înfiinţată în 1855 la Bucureşti de Carol Davila împreună cu Nicolae Kretzulescu, a fost transformată… Citeste mai mult […]
[…] Pentru a omagia o instituție de învățământ superior românesc emblematică, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale „Facultatea de Farmaciea Universității De Medicină și Farmacie „Carol Davila”, 100 de ani”, alcătuită dintr-un timbru și o coliță dantelată. O primă formă de învăţământ farmaceutic existentă într-o şcoală organizată şi reglementată de către autorităţile statului s-a constituit în anul 1857 când, prin Jurnalul Consiliului Administrativ al Ţării Româneşti (29 iulie 1857), Şcoala de Mică Chirurgie, înfiinţată în 1855 la Bucureşti de Carol Davila împreună cu Nicolae Kretzulescu, » Mai multe detalii […]